0 item
SHOPPING CART

Your shopping cart is empty

Continue Shopping
SUBTOTAL $0

Jun 03, 2016
FC København vs Brøndby IF april 2016

Kan man dække en fodboldkamp med bare et kamera? 
Sagtens!
Da jeg købte mit første DSLR i 2000 - en Canon/Kodak DCS 520 - var der kun råd til et kamera, prisen var 65.000,- kroner, så det var i en periode det eneste kamera jeg sad med til fodboldkampe, med en 400 mm på. Billederne blev så også lidt ensidige.
Kan man dække en fodboldkamp med fem kameraer? 
Sagtens! 
Bliver det så bedre af den grund? 
Ikke nødvendigvis!
Jeg har formentlig fotograferet FC København vs. Brøndby kampene (og omvendt) sådan cirka 50-60 gange siden 1998. 
Alle mine billeder laver jeg til Getty Images, som har en del danske kunder specielt når det drejer som om fodbold - stillbilleder leveres til Viasat, TV3 Sport, Bold.dk, flere af Superligaklubberne - deriblandt både FC København og Brøndby IF.
Planlægningen af hvordan en fodboldkamp skal billeddækkes varierer - lige fra at man først beslutter sig når man kommer ud på banen - eller i dette tilfælde i ugen op kampen, hvor jeg drøfter med FC København hvor der er mulighed for placering af remotekamera.
Til kampen i Parken den 17. april 2016 havde jeg for første gang fem kameraer i brug:
2 x Nikon D4s
3 x Nikon D3s
Med optikker fra 16mm og op til 560mm (extender på 400’eren).
Det ene D3s placerede jeg bag målet connected med en Pocket Wizard - det andet D3s placerede jeg på et stativ oppe på balkonen af den ene endetribune to en halv time før kampstart - også med en Pocket Wizard.
Planlægning og improvisation er normalt modsætninger - men det går hånd i hånd, når det gælder sport. Der er nogle bestemte ritualer før en kamp, hvor man kan planlægge nogenlunde hvor man vil stå, for at får de bedste skud. Jeg tager normalt en snak med “Capo’en” hos FCK fansene før kampen - det er ham, der med en mikrofon styrer hvad og hvornår fansene skal synge sangene under kampen - for lige at høre, hvad de har planlagt når spillerne går på banen - tifo’er, lys, lyd osv.
Improvisationen træder i kraft når kampen er gået i gang - man må forstå kampens udvikling, have styr på de enkelte spillere, se hvad der foregår på tribunerne, holde øje med trænerne, forstå de ændringer i spillet der altid sker undervejs osv osv. 
Alt sammen for at man kan forsøge at placere sig så optimalt som muligt. Nogle gange tror man, at man har forstået det hele og placeret sig rigtigt - for så at opleve, at de gode billeder opstår i modsatte hjørne. Til dagens kamp er der mange ting der går min vej og nogle enkelte ting, hvor jeg fokuserer på det forkerte.
Det vigtigste? At have det rigtige tøj på, så man hverken fryser eller har det for varmt. Der findes næsten ikke noget værre end at sidde og småfryse på en opgave, for så tænker man kun på at få jobbet overstået.
Det næstvigtigste? Kend dit grej til bunds, så du ikke tænker på teknikken under en kamp, men kan koncentrere sig om een ting - fotografi! 
Hvis man bruger for meget tid på at tænke på lukketider, autofokus, ISO, smarte indstillinger, lysmåling, hvidbalance osv., så forsvinder billederne for næsen af dig. Så alt det tekniske skal sidde på rygraden og foregå automatisk i dine fingre.
Til en Superliga kamp har jeg flere opgaver rent billedmæssigt og teknisk:
Actionbilleder, jubelbilleder, oversigtsbilleder, fanbilleder, trænere, afgørende situationer, close-ups af spillere + alt det løse, hvor man pludselig ser gode motiver, der opstår uventet.
Rent teknisk skal jeg holde styr på de tre kameraer jeg har hos mig selv, det ene kamera bag målet og kameraet oppe på tribunen - og så har jeg forøvrigt også lige de to D4s’ere  koblet op til Getty’s billedserver via en sender/4G-modem, så jeg kan sende udvalgte billeder direkte fra kameraet under kampen - flere af Getty’s kunder efterspøger hurtige billeder til Facebook og Instagram mens kampen er i gang. 
Vi bruger IPTC’en i D4s’eren, så billedet har en standard billedtekst allerede når det sendes - billederne er tilgængelig til download hos Getty inden for et-to minutter efter det er sendt fra kameraet. Jeg sidder så også lige og beskærer, retter kontrast og farver på displayet inden billedet sendes, så det ser lidt pænt ud. Under en kamp sender jeg cirka 5-6-7-8 billeder fra kameraet - resten sendes via Mac’en i pausen og efter kampen. 
Så jeg keder mig som regel ikke under en kamp!
Alle billeder skydes i RAW + jpg. RAW til senere redigering på Mac’en, i Capture One - efterhånden er Capture One blevet så hurtigt, så man sagtens kan bruge det også når det skal gå stærkt - i pausen når jeg normalt at redigere, billedbehandle, tekste og sende 5-6-7-8 billeder.
JPG’en bruger jeg til at sende fra kameraet.
Kameraet på tribunen kører på automatik og manuelt indstillet fokus - med en 16-35 optik på, så der kan laves oversigtsbilleder fra kampen. 
Kameraet bag målet kører på samme måde - med en fast 24’er på.
De tre kameraer hos mig selv har en 24-70’er, en 70-200 og en 400 + en extender, som jeg sætter lidt af og på, alt efter hvordan kampen udvikler sig.
Pocket Wizard til at styre de to remote kameraer sidder som regel i flash-skoen på kameraet jeg sidder med og bliver udløst hver gang jeg skyder et billede - eller jeg udløser det håndholdt, når jeg synes det virker bedre.
Lukketider kører helst på minimum 1/1600 for at fange bevægelsen - hvis lyset tillader det - ISO-mæssigt bevæger jeg mig helst ikke over 4000. 
Blænde - næsten altid fuldt hul, dvs. bl. 2.8, for at baggrunden bliver så sløret som muligt - på 70-200’eren dog gerne bl. 4, da den kan være lidt ulden på fuldt hul.
På remote kameraerne helst blænde 5.6 eller mere, da jeg har brug for dybdeskarpheden dér.
Hvorfor alle de kameraer? For at levere en bredere billeddækning - mange forskellige typer kunder efterspørger mange forskellige typer billeder - så der skal helst være alt fra oversigt til tæt-på action. 
Blev det så bedre dennegang med ekstra kameraer? Det blev i al fald ikke dårligere…forstået på den måde, at jeg havde et mere varieret udvalg af billeder fra flere forskellige vinkler. Indimellem kiksede jeg dog nogle billeder - dels fordi jeg koncentrerede mig om det forkerte eller fordi teknikken svigtede. 
Men alt i alt er jeg ok tilfreds - og jo mere man prøver denne måde, jo mere erfaring får man og det tekniske kan køre på rygraden.